Arn - tempelriddaren

Den såg vi idag. Jag, mor och far... på Filmstaden (eg. Bergakungen, men det låter så fult tycker jag!) i Göteborg. Den var jättebra!!! Jag har ju dock inte läst böckerna, men den var bra för det :).
Efteråt åt vi på Kungsmässan och jag tog en snabbtitt på Zara, där jag hittade denna underbara, söta tröjan med en stickad katt på! På framsidan står det "are you looking for a friend?" och på baksidan står det längst ner "friendly cats", urgulligt :)Sen körde mamma och pappa mig direkt till Emmie! Sååå längesen jag var där! Nästan hemskt alltså. Hon har ju varit hos mig mer det senaste än jag hos henne. Men vi borde träffas oftare, ellerhur Emmie?
Vi såg i alla fall en sån där så kallad "tönt-film" med bl.a. Hilary Duff som huvudroll :D. En sån där man inte hyr egentligen liksom... som man bara har roligt åt! Det var så mysigt, och så åt vi tacos och diskuterade med Jörgen. Intressant att lyssna på ;)

Anne of Green Gables

Hur i hela världen kan jag ha gått hela mitt liv utan en aning om hur bra Anne på Grönkulla var?? Det är skandalöst! Jag fick den första dvd:n av Maja och Jakob i julklapp, och har precis sett färdigt den idag. HELT FANTASTISK. Tack Maja och Jakob!!!! Jag är förälskad... nu måååste jag ha fortsättningen. Jag, mamma och pappa såg den. Mor och far hann dock inte se sista 20 minutrarna, men innan dess satt väl alla tre med tårar eller ett leende på läpparna. Jag blev helt förälskad i Anne. Så otroligt söt, och vilket språk hon har! Inte nog med att språket är väldigt fint, hon pratar ideligen, jätteroligt :D. Och den var så fiiin, hela filmen! Och Gilbert, vad söt han är. Man satt under filmens gång och hoppades att hon skulle förlåta honom för den där första skoldagen, men ack... vad lite småirriterad man blev när hon inte förlät honom :).
Men vad glad jag är att jag äger filmen. Jag är en lycklig ägare. Och den kommer ses om och om och om igen... precis som det stod i rimmet på paketet:

"Att lägga i din lilla samling
och spelas om och om igen.
Rödhårig flicka, tant och gamling
spännande fortsättning följer sen
(yes!!!! den ska jag ha!)
Njut och dröm dig bort i gammal tid
där ungdom och romans går sida vid."

96859-533


Julen 2007

Julafton var precis som den skulle, om inte bättre! Jag var så nöjd, har kanske aldrig varit så nöjd med en julafton! (Det säger jag varje år säger mamma :D).

Familjen samlad, 12 pers (exlusive Samuel, Karin och Konrad) och julasoppan doftar fantastiskt. Jag är som ett barn på nytt. Det spritter i kroppen på mig och jag är så överväldigad av att det är jul. Ordet jul får det att hoppa till i magen på mig och får ögonen att lysa. Alla tindrade ljus, den gamla, röda duken på bordet, alla är där.

Kalle kl 15, som vanligt har vi massor av kakor, lussekatter och julmust på bordet. Alla skrattar åt det vi sett i ett 30-tal år (för dem syskonen som är äldst) och många kan replikerna som sägs.

P.g.a. barnens otåliga väntan på julklapparna delar vi ut dem direkt efter Kalle. Det är enormt mycket paket under granen, och även jag är förväntansfull och beter mig som ett litet barn. Max, Addick och Lisen får öppna sina paket först, eller jag får väl säga riva, för det var vad dem gjorde. Sedan är det de "vuxnas" tur :D. Jag fick otroligt mycket fint!! Jag är inte missnöjd med en enda julklapp.

Julmaten... så fantastiskt mysigt att äta då det är kolsvart ute. Mammas hemmagjorda köttbullar att doppa i äpplemos är ett måste. Och skinkan på det goda brödet förstås.

I år hade Joann fixat 2 grötpaket, så i år fanns det två mandlar i gröten. Alltid lika roligt. Och som vanligt fick Joann madeln, och gömde den mycket diskret i handen för att få folk att fortsätta äta :D. Paketet fick lottas ut och den andra madeln fick pappa. Oseriösa paket som vanligt, men så roligt :).

Sist lekte vi en rolig lek. En fantastiskt julafton hade vi haft. Och juldagen som följde var jättemysig. Då kom även Samuel och Karin. Vi skulle inte köpa julklappar till varann, bara mamma och pappa till Konrad. Men de hade köpt några smågrejer till alla oss ändå! Så gulligt! Jag fick en Marilyn Monroe-tavla som jag satte på min hylla i mitt rum. Jättefin!!

96859-545


Paketöppning i full fart!


Vad vore julen i all sin glans, om inte Jesus fanns?
Nä, just det! Vi skulle inte ens fira det!!

Många tecken på att julafton närmar sig...IMORGON!


96859-530
Julskinkan låg färdiggrillad i kylen när jag kom hem.... julasoppan stod på spisen och doftade ljuvligt!... julgranen är på plats sen några dagar, den är vacker... en julklapp från Emmie stod på byrån igår :D... och idag bytte jag och Erica julklappar! Jag fick presentkort på iTunes för 200 kr! TACK! :D

Say you believe in faires?

96859-522I do believe in faires
I want to go to Finding Neverland.

Jesaja

Det är inte alls lätt att vara kristen, jag vet. Speciellt inte i denna tiden... det tar emot och det är svårare att känna sig frimodig. Då kan det kännas bra att ta fram Bibeln och bli uppmuntrad genom den! Tack och lov att den finns. SÅ KLOK.

"Herren Gud har gett mig visdomens ord så att jag kan förstå vad jag ska säga till alla dessa uttröttade människor. Morgon efter morgon väcker han mig och öppnar mitt förstånd, så att jag kan förstå hans vilja. Herren Gud har talat till mig, och jag har lyssnat. Jag gör inte uppror och vänder mig inte bort. Jag vänder min rygg mot piskan och mina kinder mot dem som rycker mig i skägget. Man spottar mig i ansiktet, men jag drar mig inte undan skammen. Därför att Herren, min Gud, hjälper mig, ska jag inte bli förskräckt. Jag har gjort min panna hård för att kunna göra hans vilja, och jag vet att jag ska segra. Han som ger mig rättvisa är nära. Vem vågar strida mot mig nu? Var finns mina fiender? Låt dem träda fram! Herren Gud är för mig!"
Jes. 50:4-8,5

Julklappsinslagning

96859-518
Så här blev mina julklappar!


Dagens dos

Saligprisningar

"Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade"
Matt. 5:4

"Saliga de ödmjuka, de skall ärva landet"
Matt. 5:5

Dagens dos (hämtat från minutbibeln):
Image is nothing

Rätt märke på byxorna, mobilen och jackan: en i gänget.
Fel skor, frisyr, kompisar: utanför.

I sunda kristna miljöer borde man hitta alla slags människor. Där borde finnas skatare som låter byxorna hasa ner till knäna. Där borde finnas datanördar med stora glasögon, och hårdrockare med långa naglar. Där borde finnas blondinder med plutmun och friluftsmänniskor med tält. Djupa bokmalar, pajastyper, inåtvända melankoliker... och så massor, massor av helt vanliga människor.

Gud har lovat att hans rike ska tillhöra helt vanliga människor. Han struntar i image; han ser till hjärtat. (1 Sam. 16:7) Det gör vi också.

"Men Herren sa till Samuel: "Nej, det är inte han. Förresten ska du aldrig bedöma en människa efter hennes utseende och längd. Jag ser inte på samma sätt som du ser! Människor dömer efter det yttre, men jag ser till hjärtat."
1 Sam. 16:7. (Ett av mina favoritbibelord)

5 filmer på en dag, det är mycket!


Idag såg vi färdigt "Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain" på franskan! Sååå underbar! Hon är så otroligt söt och speciell! Hela filmen är underbar, lite mystisk och konstig. Se den!

Vi började även se "A christmas carol" av Charles Dickens på engelskan. Hittade inget klipp från samma version tyvärr. Den har jag sett innan, den är bra!


Och så tittade vi på "La vita e bella" på italienskan. (Bara massa film idag :D) Jättemysig, men o så sorglig! Hoppas den slutar lyckligt! (Och det gör den, har Lejla sagt. Tuur...)


Senare

Vilken film-dag alltså! Fanny har varit här ikväll och sett "Dagboken" och ätit skumtomtar med mig. Den är så underbar, och hon hade inte sett den! Och så direkt efter det kom det en film på tv som hette "Two weeks notice - kärlek på jobbet" med bl.a. Hugh Grant i rollerna. Vi tittade på den oxå :).
Jag har sett nån film med Hugh Grant innan, dock inte så många... men det var ett tag sen, och jag lade nog ingen vikt i varken hans roll eller han själv då, för först nu insåg jag att han faktiskt är rätt snygg ;), haha! Fanny skrattade åt mig... "Typiskt dig!". Ja, det kanske har blivit typiskt mig. Jag tror jag har fått lite film-pippi, men skoj är det!! För en film blir faktiskt mycket bättre med en snygg skådis som huvudroll... det måste ni väl hålla med om? Den var i alla fall lite gullig och rolig, fastän man fattade vad som skulle hända... (typiskt amerikanskt förstås, men Hugh Grant är brittisk ;D)


Jag är så glad

... av 10 olika anledningar är jag GLAD.

1. Min mobil som jag tappade på tåget är i dag återfunnen av Maja på Borås stationshus. Jag är så lättad!!!
2. Jag blev klar med min beställning på ett par grå örhängen idag. + ett par grå till mig själv oxå!
3. Jag har bara ett prov och 1 inlämning kvar i skolan. Engelska-redovisningen gjorde jag färdigt ikväll.
4. Jag har sovmorgon imån, och börjar inte förrän 11.50!
5. Det är lucia-dagen imorgon och fick just reda på att Max och Addick kommer hit kl 7.00 och lussar för oss! SÅ otroligt gulligt! Jag måste bara se!! (Och höra, dem ska sjunga oxå :D)
6. Jag har läst i min bok "Adèle" ikväll. Den är så bra! + pluggat italienska, så nu behöver jag inte göra det heller!
7. Jag har fått ett julkort idag, av Mikaela! Jag blev jätteGLAD. Så uppmuntrande och mysigt kort!
8. Lediga och sköna kvällar hela veckan... inga läxor som ska göras, inga övningar inför konserter...
9. Jag ska ha mysigt på fredag med Fanny och Emelie. Vi ska gå på stan och se på film hos mig. + att jag inte jobbar på lördag!! En ledig lördag för mig, jippiiiiiie!
10. På söndag ska vi till mina kusiner. Åh, det var längesen! SKOJ!

Tjuvlyssnat

Så klockrena...

Tjej och kille ~18, som verkar vara ett par, sitter och diskuterar skolan.

Killen: Vet du något om Zimbabwe?
Tjejen: Vem var det nu igen?
Killen: Det är ett land?
Tjejen: Jaha?
Tystnad.
Tjejen (lite stolt): Jaja, men jag vet i alla fall att det stavas med S!

Kille ~15 läser tidningen och pratar om en annons för en affär som säljer damkläder.
Killen (konfunderat): Vadå DAMP-lagg?!

En tjej ~15 ska ta ut pengar. Med sig har hon sin kompis som också är ~15.
Tjej 1: Asså hur gör man?
Tjej 2: Men följ bara anvisningarna, pucko!
Tjej 1: Vilka anvisningar?
Tjej 2: Dom på skärmen!!
Tjej 1: Jaha, men hur gör man?
Kvinnan bakom dem fnissar. Ett par minuter senare:
Tjej 1: Den tog kortet, den tog kortet!
Kvinnan bakom skrattar så hon gråter.
Tjej 2 : Men då får du väl ta tillbaka det!?

Årets luciakröning

Nu har jag det jobbigaste i skolan överstökat, äntligen. Nu har jag bara ett italienska-prov sista dagen och en engelska-inlämning! Hurra för mig! Lycka på hög nivå.

Igår trampade jag till Veddige kyrka för att se lucia-kröningen. Själv eller ej, tradition är det ju, och julstämning! Jag hade lovat Emma, Hanna och Frida att åka dit, och det var bra. Det är något speciellt mysigt med dessa vitklädda flickor med ljus i händer.
"Hon kommer lucia, hon kommer som förr, i midvinterns mörkaste timma.
När julens högtid nalkas vår dörr, och fästets stjärnor det glimma."
Det var min vers förra året. Och samma verser var ju självklart med nu också. Det var roligt det...

Ikväll ska jag julbaka med mor! Åå, vad jag så innerligt, fantastiskt, otroligt mycket älskar och längtar till julen nu! Men det går nästan lite för fort... för om två veckor, då julen verkligen är här, då går det rysligt fort innan den är slut igen... Och vad jag ska jag hitta på på nyår? Det har jag faktiskt ingen aning om :O.

Okej, okej. Jag hade inget att göra...

Ett urval av übercharmiga skådespelare i mina favoritfilmer.


Jude Law i The Holiday


Simon Baker i Something New


Shane West i A walk to remember


Det absoluta måstet Toby Stephens i Jane Eyre


Ryan Gosling i The Notebook


Matthew McConaughey i Hur man blir av med en kille på tio dagar


Och Colin Firth i Stolthet och fördom

Mmmm...

Detta verkar helt fantastiskt gott...

96859-507

"Världens godaste smörkola"
(Från Leilas Jul)

Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 30 min
Färdigt på: 1 tim

Ingredienser

Cirka 50 stycken


100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pistagekola:
1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:
1 tsk malen ingefära

Tips
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.

Gör så här

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Det stämmer så bra.

96859-506

Vet du, att du får skrika på Gud? Du får anklaga Honom,
kasta kuddar på Honom och sedan somna hjälplöst i Hans famn,
likt ett litet barn får du slå med dina små knytnävar mot
Hans starka bröstkorg tills du inte orkar mer, då kramar Han om dig,
torkar bort tårarna och låter dig somna lugnt i Hans famn.

Vet du varför?

För Han vet ju vad du känner ändå, håll inte inne med något,
det förtär dig inifrån. Låt Honom få veta allt ditt hjärta bär på.

Vet du att du får be om försenade bussar när du försovit dig?

Du får be om världsfred, men du får också be om en femtioöring till ett tuggummi, vet du det?

Tacka Gud för det du är tacksam över för stunden. tacka Gud för vitsippor, för sol... ..
och för att batterierna till mp3:n höll ända till hållplatsen innan din.

Berätta för honom, hur din dag har varit, Han var där hela tiden, men Han vill höra ändå. för att Han älskar dig, låt ingen få dig att tro något annat, känn dig aldrig mindre värd.

Du är högt älskad av Gud. Trots att Han är så stor och du är så liten är Han så intresserad av just dig.

Han vill vara din vän varje dag!

..kom ihåg det..

Gud i fokus.

En sak jag tycker är det värsta med att det är så mycket i skolan, speciellt innan jul, är att det känns som om Gud får alldeles för lite fokus. Och så borde det verkligen inte vara. Han går ju med mig i de där korridorerna varje dag, sitter bredvid mig då jag öppnar skåpet, hjälper mig när det är mycket och skyddar mig från faror. Jag vet det, och det är egentligen han som borde ta upp de mesta utav mina tankar. Vad underbart det skulle vara om man kunde prisa Gud lite mer när man gick i skolan... Han kommer liksom lite i skymundan.

Men ändå. Vad underbart att jag hela jullovet kommer få tänka på Honom, eftersom det är tack vare Jesus vi firar jul. Tack och lov att den underbara högtiden finns.

Jag tror att jag ska citera lite mer bibelord på min blogg hädanefter. Det hjälper mig att hålla fast vid att läsa Bibeln varje dag. Att inte glömma det... Som det är sååå lätt att jag typ alltid gör.

"Berätta om hans väldiga gärningar för alla som inte känner honom. Låt dem få veta om de häpnadsväckande under han gjort. För Herren är stor, ja, han kan knappast beskrivas med ord. Ära honom! Tillbe endast honom! Folkens alla avgudar är maktlösa, men vår Gud har skapat himlen! Ära och majestät omger honom, och hans styrka och skönhet uppfyller hans tempel."
Psalm 96.

En fullspäckad helg

I fredags var jag på julbord med personalen på Espeviksgården. Supermysigt som vanligt med underbar julmusik, god mat i det lilla utrymmet på ovanvåningen.

Igår var det klassfest med gamla klassen 9b i Sällstorpsgården. Alla kom utom tre + Carl Eliasson oxå! Jättekul att vi var så många. Det var god mat, med räckmacka till förrätt och tacos sedan :). Jag var så hes, och så spelade dem musik så högt så man fick gapa för att göra sig hörd, så min röst mådde väl inte så bra. Men trevligt och kul hade jag! :D. Tills det spårade ur, tyvärr.

Inatt vaknade jag var tredje timme för jag var så tät i näsan. Fy vad jobbigt det är. Och jag som ska vara med och sjunga på julkonserten i kyrkan idag. Undrar just hur det går!? Hoppas det går! Ska ju bli så roligt!!